Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν την υγειονομική περίθαλψη;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις σχετίζονται με τους πελάτες. Έχει επίσης γίνει ένα πρωταρχικό μέσο για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αλληλεπιδρούν με το κοινό για να εμπλακούν και να προσελκύσουν νέους ασθενείς ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου μάρκετινγκ. Οι άνθρωποι αγοράζουν από ανθρώπους που γνωρίζουν, τους αρέσουν και τους εμπιστεύονται.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για αναζήτηση αλλά όχι για αλληλεπίδραση με ειδικούς. Οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να εμπλέκονται παθητικά όταν ερευνούν θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι πιθανότερο  να ερευνούν τα συμπτώματα, να περιηγούνται σε συστάσεις και να εξερευνούν επιλογές θεραπείας. Η κοινότητα, η αίσθηση και η εστίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδανική για την εύρεση συμβουλών από συνομηλίκους ή όσους υποφέρουν από τις ίδιες καταστάσεις.

Οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης έσπευσαν να υιοθετήσουν τεχνικά εργαλεία για την προσωπική και επαγγελματική τους επικοινωνία. Αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι γιατροί και τα νοσοκομεία υστερούσαν σε σχέση με τις επωνυμίες λιανικής όσον αφορά την υιοθέτηση κοινωνικών πόρων για να πουν την ιστορία τους, να υποδείξουν χρήσιμες λύσεις ή να προσελκύσουν κοινό με επίκεντρο τον ασθενή. Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους γιατρούς είναι αυτοί όπου μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές κοινότητες, να ακούσουν ειδικούς και να δικτυωθούν και να επικοινωνήσουν με συναδέλφους σχετικά με θέματα ασθενών. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική δικτύωση είναι συχνά αποκλειστικά προσβάσιμες και απευθύνονται ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε αυτά τα επαγγέλματα.

Τα κύρια οφέλη και οι ευκαιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης…

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκει όλο και περισσότερο τρόπους να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελος των ασθενών, του ευρύτερου κοινού και των επαγγελματιών συναδέλφων. Και ως αποτέλεσμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν την υγειονομική περίθαλψη:

• Οι ασθενείς είναι καλύτερα ενημερωμένοι ως καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης
• Οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να έχουν και να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία εφαρμογή υγείας
• Οι ασθενείς παίρνουν πιο ενεργό ρόλο στις δικές τους αποφάσεις για την υγεία
• Οι ενήλικες είναι πιθανό να ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες και εμπειρίες υγείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
• Σύμφωνα με τους γιατρούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτιώνουν την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς
• Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδεύουν και ενημερώνουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς

Στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον, η υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ για την υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, ο κατάλληλος συνδυασμός διαδικτυακών πλατφορμών και η σωστή χρήση τους έχει γίνει ένα θεμελιώδες εργαλείο για την προσέγγιση, τη συμμετοχή και την προσέλκυση ισχυρών καταναλωτών αποτελεσματικά και αποδοτικά.
 
Η πρακτική εμπειρία δείχνει ότι τα οφέλη και οι ευκαιρίες υψηλού επιπέδου για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν:

1. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ανοιχτό κανάλι για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των ασθενών και των υποψήφιων ασθενών. Για να διαμορφώσετε σωστά «τι έχετε να πείτε», είναι σημαντικό να ακούτε τη «φωνή του πελάτη». Το σημείο εισόδου σε έναν ενεργό διάλογο και σε μια συνεχή σχέση, είναι η αναγνώριση του τι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους καθώς αποκαλύπτουν τις υπηρεσίες που θέλουν.

2. Οι έμπειροι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία κοινωνικών μέσων για να συνδεθούν με συναδέλφους, παραπέμποντες γιατρούς και άλλους επαγγελματίες για να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις ιατρικές τους γνώσεις. Μπορούν να ανταλλάξουν σημειώσεις σχετικά με φάρμακα και παρενέργειες. Και έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν ηγέτες σκέψης στην ειδικότητά τους, να σταθμίζουν σημαντικά ζητήματα και να προσλαμβάνουν ή να διατηρούν προσωπικό.

3. Επίσης τα κοινωνικά είναι μια βασική συντόμευση για συμβουλές για την υγεία και τον τρόπο ζωής. Σχεδόν 1 στους 4 είπε ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ερευνά θέματα υγειονομικής περίθαλψης, δείχνοντας πώς η αντίληψή του ως αγορά και πρόγραμμα περιήγησης γίνεται πραγματικότητα. Και για αυτήν την έρευνα, το Facebook ήταν η κορυφαία πλατφόρμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τη δημοτικότητά του αλλά και πώς θεωρείται αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Η Generation Z ευνόησε το YouTube, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς την καλά τεκμηριωμένη αγάπη τους για περιεχόμενο που βασίζεται σε βίντεο.

Συμπέρασμα

Με 196 εκατομμύρια χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι γιατροί κατανοούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν τρόπο διαφήμισης των υπηρεσιών. Οι οργανισμοί μπορούν να προωθήσουν την πρόσφατη έρευνά τους, να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, να διαφημίσουν ειδικότητες και υπηρεσίες, μαρτυρίες πελατών κ.λπ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα προληπτικό μέσο για τη δημιουργία και τη διαχείριση της φήμης και της ευαισθητοποίησης του κοινού.